DE VANZARE - PDC SECOND HAND

Pompa de caldura aer-apa folosita, fabricatie 2007 Suedia.

Octopus 81X (complet cu doi stalpi), putere termica 81.000 BTU (23,733 kW), temperatura maxima agent termic 55 Cº, putere electrica absorbita 5,0 kW (curent trifazat 400V, siguranta 16A).

Contact:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  / +40744426955; +40731354142

OCTOPUS 2   OCTOPUS 1 
 OCTOPUS 3

Interviu

Interviu cu proprietarul casei de la Tg. Mures, unde firma noastra impreuna cu firma partenera de la Budapesta - Thermo KFT a montat un sistem complex de incalzire care este alcatuit dintr-o pompa de caldura sol-apa de 33 kW, 4 sonde geotermale "GEROtherm" a cite 125 m (verticale) si 4 panouri solare cu tuburi vidate. 

La galerie de imagini...

Tipuri pompe de caldura

Pompe de caldura aer-apa

 

Pompe de caldura apa-apa 

 

Pompe de caldura sol-apa 

 

Pompe de caldura sol-apa 

aer apa horizontal  vertical 
Pompe de caldura aer-apa (denumite si cazane cu aer) - sunt utilizabile si la temperatura exterioara  de -20°C. Coeficientul de performanta al pompelor de caldura este exprimat prin coeficientul de performanta COP. Aceasta cifra fara dimensiune arata… Pompele de caldura apa-apa utilizeaza energia solara inmagazinata de apa din pinza freatica, sau mai rar de apa din riuri, sau lacuri, la incalzirea cladirilor si la prepararea apei calde menajere. Dintre toare tipurile de pompe de caldura, la momentul de fata... Reteaua de tevi de obicei se aseaza la o adincime de 1,5 m  in sol. Si in acest caz, ca si la sondelle verticale, o importanta mare are componenta solului. In functie de asta reteaua de tevi se va intinde pe o suprafata de 2-4 ori mai mare decit suprafata ce trebuie incalzita... O parte din caldura regasita la nivelele superioare ale scoartei pamintului este generata din interiorul acestuia. Pentru a utiliza aceasta sursa de caldura se instaleaza sonde de caldura geotermale in gauri forate la adincimi intre...
 Citeste mai departe...  Citeste mai departe...  Citeste mai departe...  Citeste mai departe...

Despre pompe de caldura

Scris de geotherm.ro.

functionare pompe de caldura

In principiu pompa de caldura functioneaza in acelasi fel ca si un frigider, numai ca se utilizeaza invers. Frigiderul absoarbe caldura de la alimentele din interiorul sau. aceasta caldura pe urma, prin grilajul de pe spatele frigiderului, va fi predata incaperii in care se afla. In consecinta cu cat racim mai multe alimente, cu atat frigiderul incalzeste mai mult incaperea in care se afla.
Si pompa de caldura absoarbe caldura din mediu, dupa care o pompeaza la un nivel de temperatura adecvat pentru a incalzi o locuinta. Pompele de caldura fiind utilaje de un nivel tehnic foarte ridicat, ele pot asigura constant acest proces de incalzire iarna sau vara, ziua sau noaptea,chiar si atunci cind afara este ger, putand absorbii din pamant, din apa din panza freatica sau din aer, caldura necesara incalzirii.

Ce este de fapt o pompa de caldura?

In principiu pompele de caldura nu sunt centrale termice revolutionare, dar sunt agregate foarte moderne de transferare a energiei termice dintr-un loc in altul. De exemplu transferarea energiei termice din mediul inconjurator in casa, pentru cresterea confortului locatarilor intr-un mod cit mai eficient, economic si totodata fara emisii de dioxid de carbon.
Cum este posibila atragerea energiei din mediul inconjurator, si punerea ei in serviciul nostru, in asa fel incat acest lucru sa fie folositor si pentru om si chiar si pentru natura? Pentru multi pare o solutie utopica, si totusi in tarile occidentale functioneaza sute de mii, poate chiar milioane de asemenea instalatii. Oare de ce? Si-au pierdut mintile? Nu! Pur si simplu sunt prevazatori. Si noi in loc sa ne aruncam praf in ochi, ar trebui sa ne straduim sa ne gandim la viitor, la siguranta noastra in ceea ce priveste incalzirea si ocrotirea mediului inconjurator. Sa studiem ce fac tarile din occident, si de ce fac astfel de lucruri. E simplu. Rezervele de gaz de pe Pamant, sunt la dispozitia omului de rand inca maxim 20-30 de ani, daca vom avea din ce sa platim. Stiti cumva peste cativa ani din ce o sa putem plati facturile la gaz?
As dori sa va spun un banc, cu siguranta il cunoasteti :
- Jean, cite grade sunt aici in camera?
- 15°C, My Lord
- Cite grade sunt in gradina?
- Sunt 5°C, My Lord
- Atunci deschide geamul sa intre acei 5°C in camera, ca mi-e frig.
Pare incredibil, dar pompa de caldura poate rezolva aceasta problema. Pentru a intelege mai bine cum este posibil, sa facem o scurta incursiune in lumea fizicii. Cititorul sa-si frece tare si repede palmile, numarind intre timp la cate frecari rapide rezista! La a cinzecia frecare , palmile o sa-va fie atit de fierbinti ca o sa renuntati la frecare din proprie initiativa. Si moleculele sunt cam in aceasi situatie. Cu cat sunt mai multe molecule in acelasi loc, cu atat mai usor se vor lovi unele de altele, si ca urmare vor fi din ce in ce mai calde. Daca o pompa de bicicleta va fi actionata de mai multe ori consecutiv si cu o viteza mare, comprimind aerul, acesta se va incalzii in asa masura incat nu o mai putem atinge. Daca apasam pe butonul de pe un spray si eliberam continutul, flaconul se va racii instantaneu si chiar se va produce si bruma pe el. Adica daca vom comprima un gaz, temperatura lui va creste (pompa de bicicleta), iar daca acest gaz va fi decomprimat, adica va trece printr- un proces de expansiune, se va raci (spray).
Sa ne intoarcem la anecdota cu Jean. Jean daca ar lua deci o pompa de bicicleta, ar iesii in gradina si ar trage cu grija aerul de 5°C in pompa, iar in camera l-ar elibera cu mare rapiditate, ar putea intradevar sa incalzeasca camera cu acele 5°C. Deci s-ar adauga la cele 15°C din camera. Sa nu uitam insa ca ar fi nevoie si de forta fizica al lui Jean, cu care a comprimat gazul din pompa. Ramanand tot la Jean, daca el ar lua un frigider si lar duce in gradina, ar deschide usa frigiderului, dar grilajul de pe spatele frigiderului l-ar lasa in camera, si in acest mod ar reusii sa ridice temperatura camerei cu cele 5°C.
Ce este esentialul? Moleculele reci (care se afla la distanta unele de altele), care abia reusesc sa se frece intre ele, le introducem intr-un recipient. Dupa ce am dus recipientul in camera, vom comprima acesta (obligind moleculele sa fie intr-un spatiu mai restrins). Moleculele de gaz se vor ciocni intre ele (sunt mai aproape unele de altele, frecindu-si mai des palmile) incep sa se incalzeasca, prin asta incalzind camera, sau acel spatiu in care se afla in acel moment (piscina, sau vor prepara apa calda menajera etc.).
Ar fi destul de interesant sa alergam cu o pompa de bicicleta in mana de coace in colo, astfel incalzindune locuinta. Aceasta teorie insa trebuie pusa in practica. Energeticienii din lume, an de an descopera solutii din ce in ce mai viabile. Dupa expansiunea preturilor pe piata combustibililor fosili (petrol, gaz), utilizarea acestor metode a devenit mult mai rentabila decit cele clasice (incalzirea cu centrale pe gaz, sau motorina etc).
Daca analizam preturile de energie in ziua de azi, ajungem sa constatam lucruri surprinzatoare. De la an la an pretul surselor de energie (combustibili fosili) creste, exceptie fiind pretul energiei electrice, pretul careia a crescut in mai mica masura fata de rata inflatiei. In tarile din cadrul UE, in anii de dupa introducerea liberalizarii pietei energiei electrice, pretul - in valoare reala - a energiei electrice a scazut cu 20-30%.

Variante constructive de pompe de caldura:

  1. Colectoare orizontale. Tevile colectoare sunt amplasate in plan orizontal.

  2. Colectoare verticale. Tevile colectoare sunt amplasate in plan vertical, intr-o teava de aproximativ 100 m.

  3. Colector de fantana. Sistemul este alimentat din fantana de sub sau de langa casa.

  4. Colectoare pentru sursa din aer. Utilizeaza energia inmagazinata in aerul din mediul inconjurator.

Cand se amortizeaza investitia in pompe de caldura?

Cand oamenii cumpara cu sute de miilioane ceva, ce din clipa in care ies cu ea din salon valoreaza aproximativ 50% din pretul de achizitie, nu se intreaba cand se amortizeaza. Insa atunci cand cumpara un lucru care ii asigura securitatea pe termen lung, si pe deasupra este si mai ieftina decat o motocicleta sau o masina, un lucru este important, si anume cand se amortizeaza. Poate vom propune producatorului pompelor de caldura Roth sa realizeze si un model cromat care sa aiba si roti, ca din cand in cand sa putem face o tura in fata vecinului cu ea, sa crape de invidie. Ziua urmatoare sigur si vecinul ar cumpara un asemenea model de pompa de caldura chiar daca in momentul cumpararii nu se amortizeaza. Pur si simplu pe motiv ca este sigur in exploatare, nu polueaza, este ieftin si este independent de gaz, ceea ce este foarte important pentru ca cine stie pana cand vom mai arde gazul in centrale termice? In mod cert insa nu mai mult de 20-25 ani de acum incolo. Si la ce preturi?

Astfel este extrem de banala intrebarea: CAND SE AMORTIZEAZA?

Thermo KFT

thermo logoDin anul 2007 colaboram cu firma GEOSOLAR EUROPE Ltd si THERMO Kft din Budapesta, a caror reprezentanti suntem in Romania. Aceste doua firme, avand aceeasi proprietari au o experienta de 35 de ani in instalatii de incalzire si cca 25 de ani in sisteme energetice neconventionale, cum ar fi sisteme de incalzire cu pompe de caldura, sisteme cu colectoare solare, sisteme eficiente de redare a caldurii in cladiri, etc. Conducatorul echipei formate din 25 de ingineri proiectanti este Dr.docent Lederer Andras, ales intre primii 100 energeticieni din lume, profesor universitar la Budapesta. A studiat in Budapesta, Anglia, SUA si Japonia, dobandind o vasta cunostinta in instalatii.


Aceasta echipa in momentul de fata angajeaza lucrari in toata Europa.

BROTHADOR SRL fiind reprezentantul acestor doua firme in Romania, va pune la dispozitie experienta si cunostinta lor acumulata de a lungul a mai mult de trei decenii. Agregatele si echipamentele utilizate se aleg dintre cele mai performante, dar si cele mai potrivite pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu daca sistemul va functiona corespunzator, tinand cont de raportul investitie / eficienta, se va utiliza o centrala termica pe lemne, sau daca e cazul, o pompa de caldura. In primul rand se va tine cont de eficienta si ocrotirea mediului, nu neaparat de realizarea unei instalatii cat mai sofisticate si cat mai scumpe.

Se asigura consiliere, proiectare la Budapesta, executia lucrarilor, service in garantie si postgarantie.

BROTHADOR SRL reprezentant THERMO Kft si GEOSOLAR EUROPE Ltd in Romania.

Parteneri

management energetic logo grey Vizitatori

Avem 16 vizitatori și niciun membru online