DE VANZARE - PDC SECOND HAND

Pompa de caldura aer-apa folosita, fabricatie 2007 Suedia.

Octopus 81X (complet cu doi stalpi), putere termica 81.000 BTU (23,733 kW), temperatura maxima agent termic 55 Cº, putere electrica absorbita 5,0 kW (curent trifazat 400V, siguranta 16A).

Contact:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  / +40744426955; +40731354142

OCTOPUS 2   OCTOPUS 1 
 OCTOPUS 3

Interviu

Interviu cu proprietarul casei de la Tg. Mures, unde firma noastra impreuna cu firma partenera de la Budapesta - Thermo KFT a montat un sistem complex de incalzire care este alcatuit dintr-o pompa de caldura sol-apa de 33 kW, 4 sonde geotermale "GEROtherm" a cite 125 m (verticale) si 4 panouri solare cu tuburi vidate. 

La galerie de imagini...

Tipuri pompe de caldura

Pompe de caldura aer-apa

 

Pompe de caldura apa-apa 

 

Pompe de caldura sol-apa 

 

Pompe de caldura sol-apa 

aer apa horizontal  vertical 
Pompe de caldura aer-apa (denumite si cazane cu aer) - sunt utilizabile si la temperatura exterioara  de -20°C. Coeficientul de performanta al pompelor de caldura este exprimat prin coeficientul de performanta COP. Aceasta cifra fara dimensiune arata… Pompele de caldura apa-apa utilizeaza energia solara inmagazinata de apa din pinza freatica, sau mai rar de apa din riuri, sau lacuri, la incalzirea cladirilor si la prepararea apei calde menajere. Dintre toare tipurile de pompe de caldura, la momentul de fata... Reteaua de tevi de obicei se aseaza la o adincime de 1,5 m  in sol. Si in acest caz, ca si la sondelle verticale, o importanta mare are componenta solului. In functie de asta reteaua de tevi se va intinde pe o suprafata de 2-4 ori mai mare decit suprafata ce trebuie incalzita... O parte din caldura regasita la nivelele superioare ale scoartei pamintului este generata din interiorul acestuia. Pentru a utiliza aceasta sursa de caldura se instaleaza sonde de caldura geotermale in gauri forate la adincimi intre...
 Citeste mai departe...  Citeste mai departe...  Citeste mai departe...  Citeste mai departe...

Durata de viata a sistemelor geotermale

Scris de geotherm.ro.

Sa incepem cu un citat din interviul dat de dr. Léderer András ziarului UDVARHELYI HÍRADÓ la data de 14.05.2008: „ ... - Lucrez la ceva, numai ca deocamdata aproape toti vin la mine ca sa afle de unde am putea obtine energie cat mai ieftin, cum am putea incalzi cat mai ieftin, insa am convingerea ca nu asta este problema. Ar trebui sa ne preocupe cum sa inpachetam si sa trimitem in sol acea cantitate uriasa de energie termica ce se afla deasupra solului. Cea mai mare problema la momentul actual este felul cum sa trimitem inapoi in sol aceasta cantitate de energie. ...”

Sursa: szh.ro

Colectoarele geotermale orizontale si sondele geotermale verticale ca si absorbere de energie termica

In multe cazuri in locul sondelor geotermale folosim colectoarele geotermale orizontale la scoaterea energiei termice din sol. Este insa foarte important ca energia astfel scoasa, sa fie realimentata in sol pentru ca asa cum reiese din multe cercetari din tari cu traditie in domeniu, dupa 20-25 ani temperatura solului in jurul sondelor geotermale poate sa scada cu chiar si 10-15°C. Asta este valabila si in cazul in care colectoarele geotermale sunt sub cladire. Nici in jurul colectoarelor geotermale care nu sunt sub cladiri reincalzirea solului nu se realizeaza in intregime. Si ce se intimpla in aceasta situatie? Dispare posibilitatea utilizarii energiei geotermale din cauza ca solul din jurul sondelor geotermale s-a racit definitiv. Asta nu se va intimpla doar in cazul in care in jurul sondelor curge apa din panza freatica. Insa sansele sunt infime sa avem curenti de apa pe toata lungimea sondelor, care sa reincalzeasca uniform sonda la temperatura dorita.

Sa vedem un exemplu: ce se intimpla cu temperatura din jurul unei sonde geotermale dupa 25 ani? Daca sonda este dimensionata gresit solul se va raci de la 14°C la 0°C. Nu mai avem sursa de energie termica, dar cum vom asigura incalzirea cladirii dupa 25 ani?

grafic sonda
Se poate vedea foarte bine in ce masura s-a racit solul in jurul sondei geotermale instalate in Göteborg, acum 25 de ani (la care vara nu s-a reincarcat solul cu energie). E greu de „convins” o sonda cu temperatura de aproximativ 0°C sa ne mai furnizeze energie necesara cladirii noastre. In consecinta e important ca sa existe un echilibru intre cladire si sonde. In fiecare vara trebuie sa reincarcam o cantitate egala de energie termica cu cea care am extras pe timpul iernii.

Totodata trebuie sa stim ca acolo unde energia geotermala este utilizata de mai bine de 30 ani (Elvetia, Suedia, Olanda, Germania, Kanada) sistemele geotermale nu pot fi puse in functiune pana cand nu s-a rezolvat reincalzirea solului in timpul verii.

Este important deci asigurarea echilibrului termic de lunga durata intre cladire si sol. Daca acest echilibru nu este asigurat sistemul geotermal va functiona un timp oarecare. Prima data se va opri alimentarea cu energie termica a cladirii, dupa care se vor ofili plantele din gradina.

Un sistem proiectat necorespunzator se aseamana cu o baterie din care flosim numai energie. Dupa un timp se descarca bateria si o aruncam si cumparam una noua. Dar solul din care sistemul geotermal se alimenteaza cu energie nu se poate schimba asa usor ca si o baterie din lanterna. Deci la ce trebuie sa ne straduim? Sistemele de sonde geotermale si colectori geotermali orizontali trebuie proiectate in asa fel incat sa functioneze ca niste acumulatori. Cantitatea de energie termica scoasa din sol pe timpul iernii trebuie realimentata in sol pe timpul verii, sau chiar mai mult. Asta in tim ce racim activ cladirea prin acest sistem geotermal.

Asta vom denumi in viitor ca FEB (Full Energy Balance).

Incarcarea termica a cladirilor pe timpul verii ne pune in fata o alta problema. Pentru contrabalansarea radiatiei termice solara si radiatia termica a corpului uman folosim agregate de climatizare, care elimina energia termica excesiva in exteriorul cladirii unde amplifica incarcarea termica a aerului in loc sa ajunga in sol printr-un sistem bine proiectat. Aceasta energie ar fi disponibila in perioada de incalzire, timpul iernii. O sonda geotermala verticala de 125 m poate stoca energie termica intr-o cantitate imensa de pamant.

In consecinta utilizarea energiei geotermice este recomandabila doar in cazul in care putem asigura echilibrul dintre cladire si sol, adica vom scoate o cantitate de energie, pe timpul iernii, egala cu cea care putem reincarca in sol pe timpul verii. Sunt de mare ajutor in reincalzirea solului, in multe situatii si panourile solare.

Utilizarea energiei solare la prepararea apei calde menajere si la reincalzirea sistemelor geotermice. Multi cred ca panourile solare sunt utile doar la prepararea apei calde menajere, insa ele sunt utile si in stocarea energiei termice (caldurii) in sol, binenteles dupa ce au preparat apa calda menajera.

Trebuie sa avem grija sa nu descarcam numai, dar sa si reincarcam solul cu energie termica atunci cand avem aceasta posibilitate. Solul sa nu fie folosit ca o „baterie” ci ca un „acumulator”. Incarcam, descarcam, incarcam, descarcam, ... si asa mai departe.

Thermo KFT

thermo logoDin anul 2007 colaboram cu firma GEOSOLAR EUROPE Ltd si THERMO Kft din Budapesta, a caror reprezentanti suntem in Romania. Aceste doua firme, avand aceeasi proprietari au o experienta de 35 de ani in instalatii de incalzire si cca 25 de ani in sisteme energetice neconventionale, cum ar fi sisteme de incalzire cu pompe de caldura, sisteme cu colectoare solare, sisteme eficiente de redare a caldurii in cladiri, etc. Conducatorul echipei formate din 25 de ingineri proiectanti este Dr.docent Lederer Andras, ales intre primii 100 energeticieni din lume, profesor universitar la Budapesta. A studiat in Budapesta, Anglia, SUA si Japonia, dobandind o vasta cunostinta in instalatii.


Aceasta echipa in momentul de fata angajeaza lucrari in toata Europa.

BROTHADOR SRL fiind reprezentantul acestor doua firme in Romania, va pune la dispozitie experienta si cunostinta lor acumulata de a lungul a mai mult de trei decenii. Agregatele si echipamentele utilizate se aleg dintre cele mai performante, dar si cele mai potrivite pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu daca sistemul va functiona corespunzator, tinand cont de raportul investitie / eficienta, se va utiliza o centrala termica pe lemne, sau daca e cazul, o pompa de caldura. In primul rand se va tine cont de eficienta si ocrotirea mediului, nu neaparat de realizarea unei instalatii cat mai sofisticate si cat mai scumpe.

Se asigura consiliere, proiectare la Budapesta, executia lucrarilor, service in garantie si postgarantie.

BROTHADOR SRL reprezentant THERMO Kft si GEOSOLAR EUROPE Ltd in Romania.

Parteneri

management energetic logo grey Vizitatori

Avem 4 vizitatori și niciun membru online