DE VANZARE - PDC SECOND HAND

Pompa de caldura aer-apa folosita, fabricatie 2007 Suedia.

Octopus 81X (complet cu doi stalpi), putere termica 81.000 BTU (23,733 kW), temperatura maxima agent termic 55 Cº, putere electrica absorbita 5,0 kW (curent trifazat 400V, siguranta 16A).

Contact:  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  / +40744426955; +40731354142

OCTOPUS 2   OCTOPUS 1 
 OCTOPUS 3

Interviu

Interviu cu proprietarul casei de la Tg. Mures, unde firma noastra impreuna cu firma partenera de la Budapesta - Thermo KFT a montat un sistem complex de incalzire care este alcatuit dintr-o pompa de caldura sol-apa de 33 kW, 4 sonde geotermale "GEROtherm" a cite 125 m (verticale) si 4 panouri solare cu tuburi vidate. 

La galerie de imagini...

Tipuri pompe de caldura

Pompe de caldura aer-apa

 

Pompe de caldura apa-apa 

 

Pompe de caldura sol-apa 

 

Pompe de caldura sol-apa 

aer apa horizontal  vertical 
Pompe de caldura aer-apa (denumite si cazane cu aer) - sunt utilizabile si la temperatura exterioara  de -20°C. Coeficientul de performanta al pompelor de caldura este exprimat prin coeficientul de performanta COP. Aceasta cifra fara dimensiune arata… Pompele de caldura apa-apa utilizeaza energia solara inmagazinata de apa din pinza freatica, sau mai rar de apa din riuri, sau lacuri, la incalzirea cladirilor si la prepararea apei calde menajere. Dintre toare tipurile de pompe de caldura, la momentul de fata... Reteaua de tevi de obicei se aseaza la o adincime de 1,5 m  in sol. Si in acest caz, ca si la sondelle verticale, o importanta mare are componenta solului. In functie de asta reteaua de tevi se va intinde pe o suprafata de 2-4 ori mai mare decit suprafata ce trebuie incalzita... O parte din caldura regasita la nivelele superioare ale scoartei pamintului este generata din interiorul acestuia. Pentru a utiliza aceasta sursa de caldura se instaleaza sonde de caldura geotermale in gauri forate la adincimi intre...
 Citeste mai departe...  Citeste mai departe...  Citeste mai departe...  Citeste mai departe...

Independent de gaz, in siguranta I.

Scris de geotherm.ro.

Zilnic suntem pusi in fata a nenumarate intrebari, venite de la cei care se informeaza serios asupra solutiilor, sau venite de la cei care vor sa-si satisfaca curiozitatea. La unele dintre a ceste intrebari vom incerca sa raspundem in cele ce urmeaza. Da, intradevar sunt multi care nici nu au intrebat nimic, dar o sa le raspundem si lor. Sper sa nu va plictisesc cu aceste informatii.
Ma voi stradui sa va dau aceste raspunsuri intr-o maniera in care sa asteptati aparitia unui nou articol pe sit-ul nostru. In paranteza sa fie spus, nu pentru a se putea transcrie pe diferite alte site-uri, de oameni care apreciaza aceste articole pe ascuns, si le prezinta ca propriile lor produse. Sau poate chiar si pentru ei?
Sa vedem intrebarile!

  1. Cat costa?
  2. Cand se amortizeaza?

Sa ne apucam sa dam raspunsurile, atunci cind toata lumea alearga, si de multe ori nu avem timp sa ascultam nici macar raspunsul la intrebarile noastre. Despre asta imi aduc aminte, stiti de ce goneste taxiul liber? De ce goneste, de ce nu da prioritate, chiar daca nu are pasager si prin urmare este absolut indiferent daca goneste, se-n ghesuie sau chiar sta pe loc? Poate daca ar merge mai incet, nu s-ar inghesuii, circulind in mod civilizat ar putea observa daca face semn cineva dorind sa “prinda” un taxi. Nu, asta ii este in singe deja si chiar de asta pierde pasageri. Ne recunoastem? Alergam, ne inghesuim, „dam din coate“, dar nu observam pe linga cate lucruri importante am trecut. Sa ne oprim pentru o clipa, sa ne uitam in jur, ca sa vedem cita paguba am putut produce cu o folosire iresponsabila a energiilor, si ce vom lasa in urma, nepotilor nostrii.

1. Cat costa?

“Calitate Germana"! Produsele concernului german Roth raspund la aproape toate problemele ivite in a ne putea asigura independenta de gaz, in asa masura ca aceste solutii totodata sa fie mai sigure si mai ieftine in exploatare, decat sistemele traditionale pe gaz. Nu avem nevoie de cos de fum, nu prezinta pericol de explozie, nu produce dioxid de carbon, nu produce monoxid de carbon, nu trebuie sa va temeti de asfixiere. Pe termen lung e unica solutie care ne da siguranta. Pentru ca aceste agregate sa functioneze cu costuri de exploatare mai reduse decat in varianta cu gaz, este nevoie de un computer extrem de performant, care este parte componenta a pompelor de caldura Roth. Asta face diferenta intre pompe de caldura, si intre pretul acestora. Din acest motiv, cu cat cumparam o pompa de caldura pentru o casa mai mare, asta va fi relativ cu atat mai ieftin, pentru ca si la un agregat mic, ca si la cel mare, este nevoie de acelasi computer. Pentru o casa de 100 m², ca sa treaca la utilizarea energiilor alternative, va fi nevoie de o investitie de minim 13000 Euro, totodata daca vorbim de o casa de 400 m² investitia se va dubla, nu va fi de patru ori mai mare. Deci pentru o casa de 400 m², bine izolata, ca sa treaca la utilizarea energiilor alternative ( pompa de caldura aer-apa) va fi nevoie de o investitie in materiale de 26000 Euro. Preturile sunt prezentate in Euro pentru ca materialele vin din Germania.

2. Cand se amortizeaza investitia?

Aici trebuie amintite cateva criterii importante:

  • Amortizarea la cladiri noi
  • Amortizarea la cladiri existente
  • Daca este vorba de o cladire existenta, cu ce sursa de energie se asigura incalzirea
  • Totodata este important si ce dimensiune are cladirea

Cand este vorba de cladiri noi, nu trebuie sa uitam ca nu vom avea nevoie de cos de fum (horn), nici de bransament pentru gaz metan. Nu vom avea centrala pe gaz - prin asta devenind independenti de gaz-, nu trebuie proiect pentru instalatia de gaz, nu necesita solicitarea cotei de gaz, nu necesita aprobari, si nu sunt necesare revizii periodice, etc. La calcularea amortizarii investitiei trebuie tinut cont si de acesti factori. Sa vedem urmatorul tabel, unde cifrele arata numarul anilor in care se amortizeaza investitia, in cazul constructiilor noi, si daca am ingheta pretul gazului metan (lucru care este extrem de putin probabil). In cazul constructiilor existente, unde este vorba de inlocuirea unui sistem clasic de incalzire, aceste cifre se vor dubla pentru a se afla o cifra cat de cat reala.

Suprafata cladire Sursa de energie inlocuita Tipul pompei de caldura   
m2  tip energie  apa-apa sol-apa sol-apa aer-apa
colectori orizontali sonde verticale
100   curent electric 2 2 3 3
gaz - propan 2 2 3 3
gaz - metan 2 2,5 3,5 4
150   curent electric 1,5 2 3 3
gaz - propan 2 2 3 3
gaz - metan 2 2,5 3 3
200   curent electric 1 1 2 2
gaz - propan 1 1 2 2
gaz - metan 2 2 3 3
250   curent electric 1 1 2 2
gaz - propan 1 1 2 2
gaz - metan 2 2 3 3
300   curent electric 1 1 2 3
gaz - propan 1 1 2 3
gaz - metan 2 2 3 3

Aceste cifre, pe baza experientei din anii precedenti si pe baza preturilor gazelor din 2009, sunt apropiate de realitate. Sa nu uitam insa, ca totul depinde, chiar si indicele de amortizare, de faptul ca sursa de energie traditionala la ce pret se va putea achizitiona. Adica la ce pret vom achizitiona combustibilii traditionali, cum ar fi gazul propan, gazul metan, curentul electric etc. Din pacate diagrama evolutiei preturilor din anii precedenti la titei si gaz metan este o curba ascendenta mult mai abrupta decat la orice alta sursa de energie. Binenteles cifrele de mai sus reprezinta situatia actuala, cu preturi de combustibili si preturi de agregate actuale. Este posibil ca pana cand Dvs veti citi acest articol aceste date sa nu mai fie de actualitate, asta pentru ca guvernul schimba atat de repede datele de calcul (preturi, subventii promise si neacordate), incat un om rational nu mai poate sa urmareasca ce se intampla.

Daca vom studia previziunile in privinta preturilor la gazul metan, in mod cert vom uita de intrebarea “cand se va amortiza”. Nemaivorbind de faptul ca nu stiu ce produse autohtone se vor putea vinde, pentru ca sa putem plati gazul rusesc. Asta daca nu se inchide robinetul pe termene si mai lungi ca ultima data. Credeti ca o sa-i pese cuiva de noi?

Ganditi-va la aceste lucruri si solutii pana la urmatorul articol, in care vom da raspunsuri la alte doua intrebari puse foarte des.

  1. De ce e bine asta pentru mine?
  2. Cat curent electric este necesar?

Thermo KFT

thermo logoDin anul 2007 colaboram cu firma GEOSOLAR EUROPE Ltd si THERMO Kft din Budapesta, a caror reprezentanti suntem in Romania. Aceste doua firme, avand aceeasi proprietari au o experienta de 35 de ani in instalatii de incalzire si cca 25 de ani in sisteme energetice neconventionale, cum ar fi sisteme de incalzire cu pompe de caldura, sisteme cu colectoare solare, sisteme eficiente de redare a caldurii in cladiri, etc. Conducatorul echipei formate din 25 de ingineri proiectanti este Dr.docent Lederer Andras, ales intre primii 100 energeticieni din lume, profesor universitar la Budapesta. A studiat in Budapesta, Anglia, SUA si Japonia, dobandind o vasta cunostinta in instalatii.


Aceasta echipa in momentul de fata angajeaza lucrari in toata Europa.

BROTHADOR SRL fiind reprezentantul acestor doua firme in Romania, va pune la dispozitie experienta si cunostinta lor acumulata de a lungul a mai mult de trei decenii. Agregatele si echipamentele utilizate se aleg dintre cele mai performante, dar si cele mai potrivite pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu daca sistemul va functiona corespunzator, tinand cont de raportul investitie / eficienta, se va utiliza o centrala termica pe lemne, sau daca e cazul, o pompa de caldura. In primul rand se va tine cont de eficienta si ocrotirea mediului, nu neaparat de realizarea unei instalatii cat mai sofisticate si cat mai scumpe.

Se asigura consiliere, proiectare la Budapesta, executia lucrarilor, service in garantie si postgarantie.

BROTHADOR SRL reprezentant THERMO Kft si GEOSOLAR EUROPE Ltd in Romania.

Parteneri

management energetic logo grey Vizitatori

Avem 6 vizitatori și niciun membru online