Pompe de caldura aer-apa

Scris de geotherm.ro.

Sa vedem intradevar cum functioneaza aceste instalatii, considerate la noi futuristice, denumite pompe de caldura aer-apa. Toata lumea stie ca acolo unde producem vacum, temperatura va scadea considerabil, iar acolo unde presiunea va creste si temperatura va creste. Sa ne reamintim de sprayul din care dam drumul la continut, si care in acest timp se raceste foarte mult, dar sa ne aducem aminte si de pompa de bicicleta, care se incalzeste foarte tare cind unflam roata bicicletei.

Reteta e in consecinta foarte simpla:

  • Luam un compresor de calitate. Pornim compresorul.
  • Pe partea de vacuum poate fi chiar si -70°C, iar pe partea de presiune poate fi si + 70°C.
  • Compresorul este in echilibru.
  • Daca pe partea care are -70°C introducem un schimbator de caldura, si prin acesta pompam aer la temperatura de -20°C, se intelege de la sine ca va preda energie schimbatorului de caldura care este cu mult mai rece de cit aerul introdus.
  • Aceasta energie predata schimbatorului de caldura este "furata" de agentul frigorific comprimat de compresor, care dupa acea va fi pompata pe partea calda.
  • De pe schimbatorul de caldura din partea calda a compresorului incalzim casa si preparam apa calda menajera.

Aceste pompe de caldura aer-apa prepara agentul termic prin racirea aerului din apropierea lor. Prin acest agent termic, ce va avea temperatura asigurata de pompe de caldura vom incalzii locuinta si totodata vom prepara si ACM.

Pompe de caldura aer-apa (denumite si centrale cu aer) - sunt utilizabile si la temperatura exterioara de -20°C. Coeficientul de performanta al pompelor de caldura este exprimat prin coeficientul de performanta COP. Aceasta cifra fara dimensiune arata ca introducind o unitate de energie electrica in pompe de caldura , acestea cite unitati de energie calorica pot produce. Pompele de caldura aer-apa au ajuns sa aiba chiar si COP 4,1.

In aceasta categorie putem diferentia mai multe tipuri de pompe de caldura aer- apa. Unele se monteaza in exterior (in afara casei) iar altele se monteaza in interior ( in incinta tehnica) care va aspira si va refula aer prin tubulaturi care fac legatura cu aerul din exterior. Altele sunt chiar reversibile, ceea ce inseamna ca sunt capabile sa raceasca pe timpul verii.

Thermo KFT

thermo logoDin anul 2007 colaboram cu firma GEOSOLAR EUROPE Ltd si THERMO Kft din Budapesta, a caror reprezentanti suntem in Romania. Aceste doua firme, avand aceeasi proprietari au o experienta de 35 de ani in instalatii de incalzire si cca 25 de ani in sisteme energetice neconventionale, cum ar fi sisteme de incalzire cu pompe de caldura, sisteme cu colectoare solare, sisteme eficiente de redare a caldurii in cladiri, etc. Conducatorul echipei formate din 25 de ingineri proiectanti este Dr.docent Lederer Andras, ales intre primii 100 energeticieni din lume, profesor universitar la Budapesta. A studiat in Budapesta, Anglia, SUA si Japonia, dobandind o vasta cunostinta in instalatii.


Aceasta echipa in momentul de fata angajeaza lucrari in toata Europa.

BROTHADOR SRL fiind reprezentantul acestor doua firme in Romania, va pune la dispozitie experienta si cunostinta lor acumulata de a lungul a mai mult de trei decenii. Agregatele si echipamentele utilizate se aleg dintre cele mai performante, dar si cele mai potrivite pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu daca sistemul va functiona corespunzator, tinand cont de raportul investitie / eficienta, se va utiliza o centrala termica pe lemne, sau daca e cazul, o pompa de caldura. In primul rand se va tine cont de eficienta si ocrotirea mediului, nu neaparat de realizarea unei instalatii cat mai sofisticate si cat mai scumpe.

Se asigura consiliere, proiectare la Budapesta, executia lucrarilor, service in garantie si postgarantie.

BROTHADOR SRL reprezentant THERMO Kft si GEOSOLAR EUROPE Ltd in Romania.

Parteneri

management energetic logo grey Vizitatori

Avem 5 vizitatori și niciun membru online