Pompe de caldura apa-apa

Scris de geotherm.ro.

Pompele de caldura apa-apa utilizeaza energia solara inmagazinata de apa din pinza freatica, sau mai rar de apa din riuri, sau lacuri, la incalzirea cladirilor si la prepararea apei calde menajere. Dintre toare tipurile de pompe de caldura, la momentul de fata, acestea dispun de cele mai bune randamente, avind valori COP intre 5,5- 6,1. In cazul utilizarii pompelor de caldura apa-apa trebuie analizata cu mare atentie atat commpozitia cit si canntitatea apei ce o avem la dispozitie. In cazul apelor murdare sau necoresp unzatoare din punct de vedere al compozitiei, se va folosi un schimbator de caldura auxiliar sau si un rezervor separator de gaze.

Pentru implementarea acestui sistem avem nevoie de doua puturi. Unul va fi sursa de apa, iar celalat put va fi folosit la deversarea apei din pompa de caldura. Din experienta se constata, ca acolo unde gasim cantitatea de apa cu destula usurinta, acolo avem probleme cu deversarea ei, din cauza nivelelor ridicate a apei din sol. In aceste cazuri suntem nevoiti sa foram mai multe puturi de mai mica adincime pentru a se putea deversa cantitatea de apa folosita de pompa de caldura. Distanta minima dintre putul de sursa si putul de deversare trebuie sa fie de cel putin 10 m, dar se recomanda o distanta de 15m.

La acest sistem se pot folosi si fintini sapate, deja existente. La forarea puturilor trebuie avuta mare grija ca apa scoasa dintr-un strat freatic sa ajunga inapoi in acelasi strat. Nu se poate amesteca apa din diferite straturi freatice.

Posibilitatea utilizarii pompelor de caldura apa-apa este conditionata de 4 criterii de baza:

  • Sa fie disponibila cantitatea de apa necesara, in cazul caselor cca 3-5 m³/h.
  • Calitatea apei sa fie potrivita utilizarii ca sursa de energie (trebuie analizata sa nu prezinte acumulari de gaze, sau substante dizolvate cum ar fii HCO3; Fe²+ , Fe³+, etc.)
  • Temperatura apei nu pota sa scada sub 7°C nici pe timp de iarna. Pe partea de admisie a apei trebuie instalata un filtru care sa nu permita trecerea particulelor mai mari de 1 mm. In cazul apelor cu continut ridicat de gaze, se va folosi un rezervor de aerisire.
  • Adincimea fintinii ( de unde absorbim apa) sa nu fie mai mare de 15-20 m, in caz contrar cheltuielile de pompare o sa consume economiile realizate datorita randamentului mai ridicat al acestor pompe de caldura.

Ca si constructie putul sursa si putul de deversare sunt la fel, cu diferenta ca in putul de refulare nu se pune pompa, deoarece refularea in marea majoritate a cazurilor se face gravitational. In functie de configurarea sistemului si de posibilitatile de la fata locului pompa care asigura apa pompei de caldura poate sa fie montata in put (pompa submersibila), sau langa pompa de caldura (hidrofor). Tevile de aductiune si refulare trebuie izolate ca sa nu apara condens pe ele. Aceste pompe de caldura pot asigura, daca se solicita, si racirea locuintei.

Thermo KFT

thermo logoDin anul 2007 colaboram cu firma GEOSOLAR EUROPE Ltd si THERMO Kft din Budapesta, a caror reprezentanti suntem in Romania. Aceste doua firme, avand aceeasi proprietari au o experienta de 35 de ani in instalatii de incalzire si cca 25 de ani in sisteme energetice neconventionale, cum ar fi sisteme de incalzire cu pompe de caldura, sisteme cu colectoare solare, sisteme eficiente de redare a caldurii in cladiri, etc. Conducatorul echipei formate din 25 de ingineri proiectanti este Dr.docent Lederer Andras, ales intre primii 100 energeticieni din lume, profesor universitar la Budapesta. A studiat in Budapesta, Anglia, SUA si Japonia, dobandind o vasta cunostinta in instalatii.


Aceasta echipa in momentul de fata angajeaza lucrari in toata Europa.

BROTHADOR SRL fiind reprezentantul acestor doua firme in Romania, va pune la dispozitie experienta si cunostinta lor acumulata de a lungul a mai mult de trei decenii. Agregatele si echipamentele utilizate se aleg dintre cele mai performante, dar si cele mai potrivite pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu daca sistemul va functiona corespunzator, tinand cont de raportul investitie / eficienta, se va utiliza o centrala termica pe lemne, sau daca e cazul, o pompa de caldura. In primul rand se va tine cont de eficienta si ocrotirea mediului, nu neaparat de realizarea unei instalatii cat mai sofisticate si cat mai scumpe.

Se asigura consiliere, proiectare la Budapesta, executia lucrarilor, service in garantie si postgarantie.

BROTHADOR SRL reprezentant THERMO Kft si GEOSOLAR EUROPE Ltd in Romania.

Parteneri

management energetic logo grey Vizitatori

Avem 15 vizitatori și niciun membru online