Pompe de caldura sol-apa

Scris de geotherm.ro.

Scoarta terestra prezinta cea mai mare captare de energie, din radiatii solare si din precipitatii, la o adincime de pina la 15 m. In general, catre straturile interioare ale pamintului se transfera putina caldura. Aceasta sursa de caldura este exploatata folosind colectoare orizontale la nivelul solului, confectionate din tevi de plastic dde inalta calitate.

Principiul de functionare pompe de caldura sol-apa

Principiul de functionare al acestor pompe de caldura sol-apa este asemanator celor aer-apa, diferenta fiind in sursa de energie primara, adica sursa de unde se sustrage energia necesara la prepararea agentului termic. Aceste pompe de caldura sol-apa, denumite si pompe de caldura geotermale – adica utilizind energia termica inmagazinata in sol- colecteaza energia din sol cu ajutorul unor circuite inchise de tevi in care circula un agent de transfer termic (apa + glycol).
Acest lichid se pompeaza prin aceste circuite de tevi in sol la temperatura de -5ºC. Lichidul, parcurgind traseul de tevi dispuse in sol, se incalzeste la cca. 10ºC- 15ºC. Energia termica acumulata se va transfera pompei de caldura prin schimbatorul de caldura de pe partea rece a pompei de caldura, energie care se va folosii la prepararea agentului termic. In timpul cedarii energiei catre schimbatorul de caldura a pompei de caldura, lichidul din tevi se va racii din nou la -5ºC, astfel colectarea energiei incepe din nou. Circuitul inchis de tevi se poate introduce in pamint in plan orizontal (colectoare geotermale orizontale), sau in plan vertical ( sonde geotermale). Alegerea solutiei optime se face pe baza posibilitatilor de la fata locului. In cazul in care avem la dispozitie suprafata de teren necesara, unde sa amplasam colectoare geotermale orizontale, este recomandabil sa optam pentru aceasta solutie, in caz contrar insa va trebuii sa optam pentru sonde geotermale verticale. Pompa de caldura sol-apa este aceeasi pentru ambele variante de amplasare a colectoarelor geotermale. O alta foarte importanta proprietate a pompelor de caldura sol-apa este aceea ca au capacitatea de a racii ( climatiza ) casa pe timpul verii. Acest lucru se poate realiza in doua variante, si anume prin racire pasiva si prin racire activa.

In cazul racirii caldura este preluata din incaperi de catre sistemele de distributie a energiei din pereti, tavan sau ventiloconvectoare si transferata in pamint. Functia de racire pasiva este efectuata numai de solul colector sau de catre legatura la pamant. Functia de racire activa transforma pompa de caldura sol-apa intr-un frigider. Cu un kit de racire montat pentru a inversa ciclul de functionare al pompei de caldura, este posibila generarea unei capacitati neintrerupte, chiar la temperaturi joase. In ambele cazuri se apeleaza la o unitate de monitorizare a punctului de roua, pentru a nu se produce condens pe suprafetele de transfer termic. In timp ce frigiderele au fost apreciate de decenii ca un produs gata de utilizare in toate locuintele, pompele de caldura sunt proiectate individual, iar sistemul complet este realizat dintr-o serie intreaga de componente.

Amplasarea in plan vertical

O parte din caldura regasita la nivelele superioare ale scoartei pamintului este generata din interiorul acestuia. Pentru a utiliza aceasta sursa de caldura se instaleaza sonde de caldura geotermale in gauri forate la adincimi intre 10- 200 m in pamint. Adincimea puturilor forate depinde atat de structura geologica a solului cat si de necesarul de caldura al cladirii. Numarul sondelor este determinat de doi factori, si anume de proprietatile termice ale cladirilor ( pierderi de energie termica, izolatie, si necesarul energetic), precum si de componenta solului. Este usor de inteles ca acel coeficient de transfer termic in cazul solului uscat, stincos difera fata de solul umed si argilos. Analizind situatii extreme, o sonda poate furniza energie termica intr-o cantitate de 20 W/m si 80 W/m, care in cazul cel mai nefavorabil poate sa insemnne si un numar de 4 ori mai mare de sonde, fata de situatia favorabila. Din acest motiv e bine de facut o analiza geologica a terenului. Sondele se vor amplasa la o distanta minima de 7-8 m intre ele, insa distanta recomandata intre sonde este de 10 m. Astfel se evita racirea excesiva a sondelor si implicit oprirea sistemului.

O intrebare frecventa , dar si o abordare gresita, este ca se crede ca prin adincimi mari se urmareste atingerea temperaturilor mai ridicate. Asta este numai in parte obiectivul propus, in aceasta zona (100-120 m) crestera de temperatura fiind de doar 2-5°C. Prin foraje mai adinci in primul rind se urmareste cresterea suprafetei de transfer termic al sondei, ceea ce in situatii optime duce le reducerea numarului sondelor necesare.

Amplasarea in plan orizontal

Reteaua de tevi de obicei se aseaza la o adincime de 1,5 m in sol. Si in acest caz, ca si la sondelle verticale, o importanta mare are componenta solului. In functie de asta reteaua de tevi se va intinde pe o suprafata de 2-4 ori mai mare decit suprafata ce trebuie incalzita. Se poate observa ca la aceasta solutie vom avea nevoie de un teren considerabil mai mare pentru colectoare. Aceasta solutie se poate deci lua in consideratie numai la case noi. In caz ca suprafata si implicit lungimea colectorului nu va fi suficient de mare, circuitul se va racii excesiv, ce duce la oprirea instalatiei.Distanta intre tevi in nici un caz nu poate fi mai mic de 0,5-0,8 m.
Amplasarea tevilor se poate face in mai multe feluri, prin saparea de santuri, sau prin totala decopertare a suprafetei necesare, la o adincime corespunzatoare. Extractia aproximativa de caldura se situeaza intre 15 si 30 W/m². Colectorii orizontali din sol au avantajul de a fi usor de instalat in timp ce casa este in constructie. Montajul se face doar intr-un teren pe care nu se va construii nimic, altfel solul nu va putea absorbii caldura.

Avind in vedere ca solul in apropierea colectoarelor va deveni mai rece, trebuie sa tinem cont de asta la amenajarile din curte sau gradina. In zonele unde sunt amplasate colectoare in sol, este recomandabil sa nu plantam plante cu radacina lunga. La amplasarea orizontala trebuie sa avem grija ca lungimea buclelor colectoarelor sa fie egale, ca randamentul sistemului sa nu aiba de suferit. In ambele cazuri de amplasare, caminele ce vor adaposti colector-distribuitoarele, trebuie sa fie atit de mari ca personalul de instalare sa poata lucra nestingherit. Daca acest camin se construieste pe un teren umed, acesta se va izola temeinic.

Thermo KFT

thermo logoDin anul 2007 colaboram cu firma GEOSOLAR EUROPE Ltd si THERMO Kft din Budapesta, a caror reprezentanti suntem in Romania. Aceste doua firme, avand aceeasi proprietari au o experienta de 35 de ani in instalatii de incalzire si cca 25 de ani in sisteme energetice neconventionale, cum ar fi sisteme de incalzire cu pompe de caldura, sisteme cu colectoare solare, sisteme eficiente de redare a caldurii in cladiri, etc. Conducatorul echipei formate din 25 de ingineri proiectanti este Dr.docent Lederer Andras, ales intre primii 100 energeticieni din lume, profesor universitar la Budapesta. A studiat in Budapesta, Anglia, SUA si Japonia, dobandind o vasta cunostinta in instalatii.


Aceasta echipa in momentul de fata angajeaza lucrari in toata Europa.

BROTHADOR SRL fiind reprezentantul acestor doua firme in Romania, va pune la dispozitie experienta si cunostinta lor acumulata de a lungul a mai mult de trei decenii. Agregatele si echipamentele utilizate se aleg dintre cele mai performante, dar si cele mai potrivite pentru fiecare aplicatie in parte. De exemplu daca sistemul va functiona corespunzator, tinand cont de raportul investitie / eficienta, se va utiliza o centrala termica pe lemne, sau daca e cazul, o pompa de caldura. In primul rand se va tine cont de eficienta si ocrotirea mediului, nu neaparat de realizarea unei instalatii cat mai sofisticate si cat mai scumpe.

Se asigura consiliere, proiectare la Budapesta, executia lucrarilor, service in garantie si postgarantie.

BROTHADOR SRL reprezentant THERMO Kft si GEOSOLAR EUROPE Ltd in Romania.

Parteneri

management energetic logo grey Vizitatori

Avem 14 vizitatori și niciun membru online